Telefonic se confirmă succesul primului foc al artileriei asupra pozițiilor sovietice și se transmit noile coordonate. Moldova – 3 August 1944


Etichete: , , ,

10 răspunsuri to “Telefonic se confirmă succesul primului foc al artileriei asupra pozițiilor sovietice și se transmit noile coordonate. Moldova – 3 August 1944”

 1. Gabriela Miereanu Says:

  In imagine, la telefon, Lt. Patru Ghe. Ioan din Regimentul 1 Artilerie Grea Moto. In jurnalul sau de front, pe data de 3 August 1944, noteaza: „In ziua de 3 August, Bateria a 3-a executa doua trageri de efect, dezlantuite pe salve, Divizionul de Reperaj anuntand loviturile ca bine plasate.”

 2. tudor Says:

  Stiti cumva (cam pe) unde a fost facuta fotografia (cu adevarat o fotografie-document !) ? La nord de Iasi sau… ? Mai sunt si alte fotografii (si/sau marturii) din acea perioada, din acelasi „context” ?

  Multumesc .

 3. tudor Says:

  Aveti mai multe date/informatii legate de Regimentul 1 Artilerie Grea -Moto in luptele de la nord de Iasi (foarte probabil ca fotografia a fost facuta acolo…), aprilie-mai si august 1944 (Ofensiva Iasi-Chisinau) ?

  Va multumesc !

 4. tudor Says:

  Buna ziua .

  Aveti date/informatii mai detaliate despre Regimentul 1 Artilerie Grea Moto in luptele din august 1944…? Multumesc .

  • Gabriela Miereanu Says:

   Date despre actiunile Regimentului 1 A.G. moto in perioada aprilie – septembrie 1944, inclusiv fotografii, puteti gasi pe pagina mea de facebook, la sectiunea „notite”.

   • tudor Says:

    Buna ziua .

    Multumesc . Am citit acum ceva timp notitele – „Jurnal de front…” ! Chiar interesante si dense in informatii ! Tocmai de aceea am incercat sa va contactez, pentru a sti daca aveti mai multe date/informatii ‘de agest gen’… ! Nu le cunosc sursa dar…sunt rare si interesante . O mica ‘neconcordanta’ intr-una din ele…este ‘pomenita’ de cateva ori „cota 209″ DAR…cea mai inalta cota din zona este 207 !! Poate o ‘eroare’ a celui care a scris jurnalul…desi…ma cam indoiesc (in ‘mediul’ militar, mai ales pe vreme de razboi, nu sunt admise asemenea erori, desi…)…!?!

    Am ‘consultat’ si Jurnalul/”Memoriile de Razboi” ale colonelului (general R) Alexandru Dobriceanu DAR, din pacate, acestea „incep” dupa data de 23 august 1944 (cand Regimentul 1 Artilerie grea moto se afla in retragere tactica, la distanta de zona/locul la care ‘se refera’ „Jurnalul de front”). cumva de inteles avand in vedere perioada de timp cand acestea au aparut…

    Revin…daca aveti timp…poate aveti mai multe date/informatii (scrise sau link-uri la sursa de documentare) pe acest ‘subiect’…!

    Multumesc pentru amabilitate !

   • Gabriela Miereanu Says:

    Buna seara. Jurnalul de front apartine bunicului meu, Ioan Patru, locotenent al Reg. 1 A.G. in perioada documentata in jurnal. Jurnalul il detin in manuscris, in forma autentica, cu insemnari facute in timpul evenimentelor. Ulterior, in timpul anilor ’70, jurnalul a fost transcris (dactilografiat la masina de scris) de catre o prietena de familie, jurnalul autentic fiind deja intr-un proces de degradare a hartiei care in prezent il face destul de greu de descifrat. Este posibil ca greseala privind cota 209, pe care ati identificat-o, sa provina din transcriere. Din pacate nu detin alte documente, nici anterioare si nici ulterioare perioadei aprilie-septembrie 1944, jurnalul din timpul luptelor de la Iasi fiind singurul pe care bunicul l-a pastrat. Din fericire am descoperit si eu cartea Col. Dobriceanu, din care, excluzand fragmentele inevitabil impuse de propaganda specifica perioadei in care a fost publicata, se pot obtine informatii pretioase despre traseul regimentului dupa vara lui ’44. Ma bucura interesul dvs. pentru regimentul in care a luptat bunicul meu; in cazul in care detineti si alte informatii, in special anterioare perioadei descrise in jurnal, m-as bucura sa le aflu. Multumesc.

   • tudor Says:

    Sunt onorat !

    Incerc sa ‘reconstitui’ ceea ce s-a intamplat pe frontul din Moldova, anterior si in timpul ofensivei Fronturilor 2 si 3 Ucrainene…mai putin cunoscuta ‘la noi’… ;-(, indeosebi luptele…pana ce sovieticii au depasit ‘Linia Traian’…

    Din informatiile pe care le-am „adunat” pana acum, Regimentul 1 Artilerie grea moto s-a acoperit de glorie si a fost remarcat si decorat atat de catre ‘esaloanele superioare’ cat si de „aliatii” – pe atunci – germani (a fost, cred, inamicul cel mai temut si…cautat, de catre sovietici, datorita tirurilor precise si devastatoare asupra celor mai sensibile pozitii ale lor; de altfel, acestia au cautat sa-l distruga cu propria artilerie dar…au esuat…), Si, in plus…a fost una din ultimele unitati care s-au retras din calea ‘tavalugului sovietic’ (aproape…’in ultima clipa’), acoperind retragerea celorlalti camarazi de lupta (probabil Div. 7 Infanterie si, poate, Div. 5 Cavalerie…) .

    „Problema” cotelor…s-ar putea sa nu fie reala, asta DOAR daca regimentul avea un PC/PO si…undeva…la cateva sute de metri …luand ca punct de reper nordul…

    Ma intereseaza in mod deosebit intervalul de timp…pana la declansarea ofensivei… (inclusiv !, deci, 20 august 1944) .

    Daca este posibil (si va rog sa nu interpretati gresit !…), as prefera sa continuam dialogul pe aceasta tema…”in private”, cumva (email sau…)…

    Va multumesc, inca o data, pentru amabilitate ! si…

    O primavara frumoasa si…calduroasa ! 😉

   • Gabriela Miereanu Says:

    Buna seara. Cu siguranta putem continua dialogul via email. Adresa mea este: gmiereanu@yahoo.com. Sunt sigura ca, informatiile pe care le detineti, pot sa completeze „tabloul” pe care am reusit sa il conturez pana acum despre Reg. 1 A.G. Va multumesc pentru urari si va doresc, de asemenea, o primavara frumoasa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: