Soldați în tranșee așteaptă un atac sovietic, în prim plan și în fundal pușca ”ZB, md. 1924, cal. 7,92mm”, în centru pușca-mitralieră ”Z.B. -md. 1926/1930” (fotografie colorată de subsemnatul). Cotul Donului – 23 Ianuarie 1943


Etichete: , , ,

6 răspunsuri to “Soldați în tranșee așteaptă un atac sovietic, în prim plan și în fundal pușca ”ZB, md. 1924, cal. 7,92mm”, în centru pușca-mitralieră ”Z.B. -md. 1926/1930” (fotografie colorată de subsemnatul). Cotul Donului – 23 Ianuarie 1943”

 1. Mircea Says:

  Varianta alb/negru aici: https://honoretpatria.wordpress.com/2010/12/23/soldati-in-transee-asteapta-un-atac-sovietic-in-prim-plan-si-in-fundal-pusca-%E2%80%9Dzb-md-1924-cal-792mm%E2%80%9D-in-centru-pusca-mitraliera-%E2%80%9Dz-b-md-19261930%E2%80%9D-cotul-donului/

 2. Mircea Says:

  Corpul 2 Armata
  Stat Major

  Ordin de zi nr.183
  din 9 ianuarie 1943

  Pentru vitejia, rezistenta îndaratnica si admirabilul spirit de sacrificiu aratat de ofiterii, subofiterii si ostasii Diviziei 14 Infanterie româna, Diviziei 22 Blindate germana, Diviziei 1 Blindate româna si Diviziei 7 Cavalerie româna în grelele lupte de la 22 noiembrie 1942 pâna la 27 decembrie 1942, în apararea Tschiru-lui si în cursul retragerii pâna pe pozitia de la nord Morozovskaia, aduc, pe aceasta cale piosul meu salut camarazilor români si germani, care s-au jertfit si au murit îndeplinindu-si datoria, multumirile si recunostinta mea tuturor supravietuitorilor acestor lupte.
  Divizia 14 Infanterie dupa ce a luptat eroic, sacrificându-si întreaga infanterie si artilerie în epica rezistenta de pe pozitiile de la sud de Don, a renascut printr-o trudnica munca si a aparat, initial cu o mâna de oameni, animata de un înaltator spirit de rezistenta, cu toata asprimea excesiva a iernii si lipsita de echipament de iarna si chiar de mâncare, pozitiile de pe Tschir; a rezistat apoi zilnic atacurilor de care de lupta si infanterie date de un inamic superior numericeste, fiind nevoita adesea ca prin contraatacuri repetate sa zvârle inamicul patruns în pozitiile proprii.
  Epuizata de grele lupte defensive, de asprimea iernii si insuficienta alimentara, Divizia 14 Infanterie s-a retras timp de patru zile si patru nopti prin viscol si zapada lipsita de hrana si adapost, pâna la Morozovskaia.
  Divizia 22 Blindate germana (intrata sub ordinele Corpului 2 Armata la 6 decembrie 1942) a aparat dârz si puternic pozitiile de pe Tschir, fiind pivotul sigur al rezistentei în întreag sectorul Corpului 2 Armata
  A ajutat cu tancurile si artileria sa atât Divizia 7 Cavalerie româna cât si Divizia 14 Infanterie româna, sa zvârle spre rasarit unitati puternice inamice care vremelnic patrunsesera în pozitiile acestora.
  În actiunea aceasta de ajutor fata de diviziile românesti mai slab dotate, comandantul, ofiterii, subofiterii si trupa Diviziei 22 Blindate au aratat un înalt si prompt spirit de camaraderie pe care nu l-a precupetit niciodata oricât de grea ar fi fost situatia si jertfele pe care le cerea acest ajutor.
  În timpul retragerii a tinut ferm piept inamicului superior numericeste, constituind astfel elementul sigur al manevrei în retragere a Corpului 2 Armata Divizia 1 Blindata (intrata sub ordinele Corpul 2 Armata la data de 3 decembrie 1942) a aparat vitejeste pozitiile de la sud de Cernicevskaia, reusind ca printr-o judicioasa si puternica manevra de focuri sa sfarme toate atacurile date de inamic, mai înainte ca el sa fie patruns în pozitiile sale.
  A sprijinit camaradereste din proprie initiativa cu artileria sa Divizia 7 Cavalerie, pentru respingerea puternicilor atacuri date de inamic si cu unitati de tancuri – lupta Diviziei 14 Infanterie.
  În lupta în retragere din zilele de 24 decembrie – 27 decembrie, a constituit elementul de reazem al manevrei Corpului 2 Armata rezistând cu dârzenie atacurilor inamice fata de care a reactionat adesea printr-o hotarâta actiune ofensiva.
  Divizia 7 Cavalerie, dupa ce a aparat cu bravura valea Zuzkan în zilele de 19 si 20 noiembrie, a fost imediat angajata în lupta de la Cernicevskaia, în care a reusit ca printr-o îndârjita rezistenta sa stavileasca înaintarea inamicului la vest de Tschir. Desi lipsita de artileria sa a continuat a rezista cu multa barbatie, neclintita pe pozitiile încredintate, tuturor atacurilor inamice.
  În timpul luptei în retragere, dintre 24 decembrie si 27 decembrie a rezistat dârz atacurilor inamice, reusind sa execute manevra ordonata de Corpul 2 Armata cucerind adesea, prin lupte grele, pozitiile pe care trebuia sa se instaleze în aparare.
  Dupa lupte neîntrerupte de peste 40 zile, dupa marsuri istovitoare – pe ger, adesea fara hrana si adapost, aceasta divizie de cavalerie pe jos a reusit sa-si pastreze, cu toate grelele pierderi, coeziunea si valoarea combativa manifestând un exemplar spirit de arma si un înalt sentiment al datoriei, care face cinste comandamentului, ofiterilor si trupei.

  Comandantul Corpului 2 Armata
  General de corp de armata (ss) N.DASCALESCU

  A.M.R., fond M.St.M., Sectia 3 Operatii, dosar 2256, filele 93-94.

  ARHIVELE MILITARE ROMÂNE
  CENTRUL DE CERCETARE SI PASTRARE
  A ARHIVELOR MILITARE ISTORICE

  Coordonatori:
  Valeriu Florin Dobrinescu
  Ion Patroiu
  Gheorghe Nicolescu

  Autori:
  Botoghina Iulian
  Ciuhan Vasile
  Manea Vasilica
  Matei Lenuta
  Nicolescu Lenuta
  Stoianovici Constandina

  RELATII MILITARE ROMÂNO – GERMANE
  1939 – 1944 – documente –

  Editura EUROPA NOVA – Bucuresti – 2000 p.274-275

 3. Cornel Mișinger Says:

  Mulțumesc pentru colorizarea imaginilor din perioada 22.06.1941-09.05.1945. Aștept cu deosebit interes ca și celelalte imagini(incl. cele de la 23.08.1941 din gara Tighina) să fie colorate. Toate gândurile bune! VIRTUS ROMANA REDIVIVA!

 4. Sorin Says:

  Astept si eu cu interes fotografiile din gara Tighina.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: