Generalul de divizie Nicolae Tătăranu, Comandantul Diviziei 20 Infanterie, decorat cu „Crucea de Cavaler a Crucii de Fier”, Stalingrad – 17 Decembrie 1942


Foto: Arhiva fam. Tătăranu
Poza poate fi reprodusă doar cu acordul propietarului!

Etichete: , ,

4 răspunsuri to “Generalul de divizie Nicolae Tătăranu, Comandantul Diviziei 20 Infanterie, decorat cu „Crucea de Cavaler a Crucii de Fier”, Stalingrad – 17 Decembrie 1942”

 1. Emilia Nedelciu Says:

  A fost un adevarat erou care merita tot respectul nostru lui si familiei lui . Cu mult respect, EMILIA NEDELCIU .

 2. Tiberiu Georgescu Says:

  Pacat ca istoria sugrumata de comunisti a impiedicat aflarea unor adevaruri ca cel legat de generalul Tataranu.Dumnezeu sa-l odihneasca.

  Tiberiu Georgescu.

 3. paxvobiscum Says:

  ,,Adevarat” erou si ,,adevaruri” legate de generalul Tataranu! Din păcate, este singurul caz de general român care a aruncat o pată pe eroismul armatei române în bătălia de la Stalingrad. Aproape 100 000 de militari români au avut moarte de eroi acolo sau au luat calea prizonieratului în Siberia, iar generalul Tătăranu și-a părăsit ostașii în plină bătălie (unic în istoria românilor!), fugind la București, chipurile să-i ,,prezinte” situația mareșalului Antonescu. Se știe reacția teribilă a mareșalului, care a dorit să-l trimită în fața Curții marțiale, pentru dezertare și l-a trimis imediat pe front. A preferat să se oprească la Herson, unde s-a internat în spital, până când bătălia s-a terminat și a revenit în țară. Mareșalul nu i-a mai dat nici o funcție, abia după 23 august a făcut pe dizidentul și a primit o nouă însărcinare. Drept urmare, numai figură de erou pe frontul de est nu a fost, din păcate ștergând cariera frumoasă de profesor la Școala de război și de ofițer de stat-major. Citiți memoriile unora dintre foștii subordonați. Sunt demolatoare!

  • Ravici Says:

   Care memorii? E frumos sa te ascunzi dupa un pseudinim. E dobada de curaj si barbatie sa comentezi din anonimat. Stiati ca, la momentul respectiv, trupele romanesti erau sub comanda germana si si s-a ordonat direct e Von Paulus (la ordinul lui Hitler) sa mearga la Bucuresti si sa-i prezinte situatuia lui Antonescu?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: