Azi, 13 noiembrie 2012, dl general de flotilă aeriană (r.) DAN STOIAN (veteran de război, pe front locotenent av. pe bombardierul bimotor Junkers Ju 88 A-4 cu 147 de misiuni de război) împlinește frumoasa vârstă de 93 de ani. Mulți ani înainte! PATRIA RECUNOSCĂTOARE!


În fundal se observă bombardierul Junkers Ju 88 A-4 cu nr.120, avion pilotat pe front de către lt. av. Dan Stoian.

Etichete: , ,

3 răspunsuri to “Azi, 13 noiembrie 2012, dl general de flotilă aeriană (r.) DAN STOIAN (veteran de război, pe front locotenent av. pe bombardierul bimotor Junkers Ju 88 A-4 cu 147 de misiuni de război) împlinește frumoasa vârstă de 93 de ani. Mulți ani înainte! PATRIA RECUNOSCĂTOARE!”

 1. Mircea Says:

  Generalul de flotilă aeriană STOIAN Şt. DAN, veteran de război din cel de al doilea război mondial, în care a luptat ca locotenent pilot în Grupul 5 Bombardament Greu, Escadrila 77, s-a născut la 13 noiembrie 1919 în municipiul laşi, a absolvit Liceul Militar Iaşi cu diplomă de bacalaureat în 1939, Şcoala de Ofiţeri Aviaţie Bucureşti în 1941, după care a urmat: Şoala de perfecţionare a pilotajului Ghimbav-Braşov, Şcoala de pilotaj bimotoare la Braşov şi Ziliştea-Buzău, Şcoala de pilotaj fără vizibilitate la Popeşti-Leordeni (Bucureşti) şi Şcoala de bombardament greu în picaj pe bimotorul Junkers-88 A-4, la Odesa şi Kirovograd, până în primăvara anului 1943.

  A efectuat 147 misiuni de bombardament greu în picaj şi la orizontală începând din iunie 1943 şi până lasfârşitul războiului (12 mai1945).

  Pentru faptele sale sub arme a fost distins cu Ordinele: „Virtutea Aeronautică” cu spade, în clasele „Crucea de Aur” şi „Cavaler”, „Coroana României” şi „Steaua României” cu spade şi panglică de „Virtute Militară”, „Crucea de Fier” germană, cl. II-a şi cl. I, medalia sovietică „Victoria”, precum şi alte medalii româneşti şi străine.

  După război, autorităţile comuniste l-au „recompensat” cu scoaterea din cadrele active ale Armatei la 1 septembrie 1947, fără niciun mijloc de existenţă, datorită atitudinii sale ferme anticomuniste şi antisovietice.

  Pentru a-şi „drege originea socială nesănătoasă, mic burgheză”, a lucrat ca şef de brigadă de tractoare la S.M.T. Alba-lulia în anii 1948-1949, „calitate” în care a cunoscut-o pe viitoare sa soţie Eugenia Ovezea, căsătorindu-se în toamna anului 1949, după care a urmat Facultatea de Mecanica Agricolă-Bucureşti. După terminarea facultăţii a lucrat timp de 3 ani ca inginer mecanic-şef la G.A.S. Măineasa, judeţul Ilfov şi S.M.T. Rădăuţi, după care a trecut în învăţământul superior, lucrând în calitate de cadru didactic la Institutul :Agronomie şi Institutul Politehnic Bucureşti, Facultatea de Mecanica Agricolă, de unde s-a pensionat în anul 1983, pentru 42 ani vechime în muncă şi limită de vârstă.

  După evenimentele din decembrie 1989, care au deschis porţile unei democraţii incipiente, a recunoaşterii adevărului istoric şi acces la arhivele militare, „secrete” până atunci, pensionarul STOIAN DAN a cercetat şi s-a documentat între anii 1991-2006 la arhivele: Serviciul Istoric al Armatei -U.M. 01600 – Bucureşti şi Centrul de Studii şi Păstrare a Arhivelor Militare şi Istorice General Radu Rosetti” – U.M. 02405 Piteşti, precum şi la Arhiva Academiei – Bucureşti, la care adăugând jurnalul său de front, precum şi fotografiile originale proprii efectuate în acea perioadă, a publicat următoarele lucrări:

  1. – „Aviatia română pe frontul de est” – Voi.ll, Ed. Fast-Print, 1994, Bucureşti (în colaborare);
  2. – „PUMNUL ŢARII – Grupul 5 Bombardament Greu”, Ed. Modelism, 1999, Bucureşti (Lucrare premiată de Institutul şi Revista de Istorie Militară);
  3. – „Eroica promoţie 1941”, serial de articole publicate în revista lunară „Orizont Aviatic”, Arad, nr. 4/febr.2003 … nr. 30/apr. 2005;
  4. – „Pace nedreaptă şi dictatură stalinistă pentru poporul român”, serial de articole publicate în revista lunară „Orizont Aviatic”, Arad, nr. 31/mai 2005 … nr. 50/dec. 2006.
  5 – „Articole” publicate în revista „Modelism”, Bucureşti, între anii 1993-2004. După evenimentele din decembrie 1989, veteranul de război Dan Stoian a fost avansat în mod succesiv dela gradul de căpitan aviator, cu care fusese „deblocat” la 1 septembrie 1947, până la gradul de general de flotilă aeriană, obţinut la 9 mai 2005.

  Sursa: Dan Stoian – IN ZBOR SPRE CETĂȚILE NISTRENE – Contribuția bombardierelor românești în lupta pentru dezrobirea Basarabiei, Bucovinei de Nord și ținutului Herței de sub ocupația sovietică- Memorii de Război (Iunie 1941 – noiembrie 1941) – București 15 Sep. 2003 – 15 Apr. 2007, Ed. SemnE

 2. Dragos Zamosteanu Says:

  As dori sa realizez un interviu filmat cu domnul general. Ma puteti ajuta in acest sens?

 3. Mircea Says:

  Reblogged this on and commented:

  La mulți ani! Dl general de flotilă aeriană (r.) DAN STOIAN (n. 13 noiembrie 1919) împlinește azi frumoasa vârstă de 95 de ani. Mulți ani înainte!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: